Een waterval fotograferen

Watervallen zijn een geliefd onderwerp onder fotografen. Wil je na een wandeling naar een waterval in het buitenland ook thuiskomen met een foto die de sfeer van de omgeving perfect vangt? Het fotograferen van een waterval kan nog best lastig zijn. Misschien worstel je met de juiste instellingen voor het maken van een goede foto. In deze blog geef ik wat tips om mooie foto’s van een waterval te maken.

Om een waterval op de foto te zetten is het handig als je camera over een handmatige (manuele) stand beschikt. Je kunt dan namelijk de sluitertijd zelf regelen, waarmee je gemakkelijk foto’s krijgt met zo’n gladde, vloeiende waterval.

Lange of korte sluitertijd

Niet elke waterval kun je met een lange sluitertijd mooi op de foto zetten. Soms is de waterval te groot, zodat het op de foto een grote witte massa wordt. Of je staat te ver weg, waardoor het een zielig straaltje blijft. In dat geval kan het handig zijn om de sluitertijd kort te houden en je op de rest van de omgeving te focussen voor een mooie foto. Ook als je het effect van losse druppels in een waterval wilt zien moet je een korte sluitertijd hanteren.

In andere gevallen, als de waterval dichtbij genoeg is en niet al te groot, kan het gebruiken van een lange sluitertijd een topfoto opleveren. Let er wel op dat je bij een lange sluitertijd een statief nodig hebt, of iets waar je de camera op kunt zetten.

Bij een kleine waterval met een dun stroompje moet je de sluitertijd wat langer maken dan bij een grotere. Bij de foto bovenaan deze blog gebruikte ik bijvoorbeeld twee seconden, bij een grotere, en als je wat verder weg staat, kun je een wat snellere sluitertijd gebruiken, zoals bijvoorbeeld een halve seconde tot een tiende van een seconde. Probeer een aantal instellingen uit en kijk wat voor jouw specifieke foto het mooist is. Het diafragma kun je het beste zo scherp mogelijk zetten over de hele foto, behalve natuurlijk als je met de scherptediepte wil spelen, of als de lichtomstandigheden vragen om een ander diafragma.

Filter

Als je overdag, wanneer het licht is, foto’s met een langere sluitertijd gaat nemen, heb je over het algemeen een grijsfilter nodig om te zorgen dat er niet teveel licht op de sensor valt. Bij donker weer, schemering, of diep in het bos kan je soms nog weg komen door het diafragma dicht te knijpen. Met een hoog f-getal zorg je immers ook dat er minder licht op de sensor valt, alhoewel de scherpte van de foto daar ook wat onder kan lijden. In de meeste omstandigheden is een (variabel) grijsfilter het makkelijkst. Als het erg zonnig is kan een 10-stops vast grijsfilter ook van pas komen.

Compositie

Een compositie kan je foto maken of breken. Bij een waterval is het vooral van belang dat je zorgt dat er meer te zien is dan alleen het water. Alleen stromend water op de foto zetten is over het algemeen niet zo interessant. Kijk naar de omgeving, stroomt het water in een poel, of maakt de waterval een mooie bocht, zijn er bijzondere rotsen, takken of bladeren waar het water langs stroomt. Houdt ook de belangrijkste compositieregels in je achterhoofd (regel van derden, gulden snede), al staat het je natuurlijk vrij om daarvan af te wijken. Leuk is het bijvoorbeeld ook om ervoor te zorgen dat er zowel op de voorgrond als op de achtergrond wat gebeurt, zoals op de tweede foto hieronder.

Als je personen erbij op de foto zet krijg je een beter beeld van de verhoudingen van een waterval. Kijk bijvoorbeeld naar foto vier. Zorg er wel voor dat de persoon zo lang stil staat als de sluitertijd, anders krijg je beweging.

Bewerken

Het bewerken van je foto kan helpen om een interessante foto nog mooier en interessanter te maken. In Lightroom kan je bijvoorbeeld de witte tinten en de helderheid verhogen en de hooglichten verlagen, zodat het water in de waterval beter naar voren komt. Bij onderstaande foto heb ik ook de schaduwen nog wat lichter gemaakt en de kleuren wat sprekender.

Abonneer je op de nieuwsbrief met gratis fotografietips

Martijn

Geschreven door

Bonjour! Ik ben Martijn. Al jarenlang maak ik foto's, onder meer voor mijn reisblog Frankrijk Puur. Op Photographe deel ik al mijn tips en mooiste foto's ter inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *