Vallende sneeuw fotograferen
Bij een goede winter hoort een flinke sneeuwbui. In Nederland sneeuwt het helaas niet zo heel vaak, maar in de bergen of noordelijke landen is sneeuw niet weg te denken tijdens de wintermaanden. Het levert ook schilderachtige foto’s op, mits je er een beetje je best voor doet. Want vallende sneeuwvlokken goed op de foto zetten valt nog niet zo mee.
Manuele stand en handmatig scherpstellen
Om vallende sneeuw goed op de foto te zetten moet je (uiteraard) eerst ervoor zorgen dat je camera op de manuele stand staat. Ik fotografeer hierbij het liefst op de volledig manuele stand, dus niet op sluitertijdvoorkeuze of diafragmavoorkeuze. Het beste gebruik je ook een camera waarbij je handmatig kunt scherpstellen. Met een flinke sneeuwbui zijn er zoveel sneeuwvlokken dat de autofocus van je camera niet weet waar het precies moet scherpstellen. Tenslotte zet ik de ISO op automatisch, maar wel met een bovengrens van 500.
Achtergrond
Denk na over de achtergrond waartegen je sneeuwvlokken wil fotograferen. Om de foto interessant te maken, is het handig als er een mooie achtergrond is, waar wat te zien valt. Kies daarbij voor een achtergrond met voldoende contrast en donkerheid. Sneeuwvlokken fotograferen op een lichte achtergrond levert meestal donkere vlekken op, terwijl ze tegen een donkere achtergrond mooi wit oplichten.
Diafragma
Om de sneeuwvlokken goed tegen de achtergrond af te zetten, kies je voor een groot diafragma (laag F-getal). Maar bij een minder dikke sneeuwbui levert dit wel weer het probleem op dat je lastig kunt scherpstellen aangezien je dan een beperkte scherptediepte hebt. Als je dus weinig sneeuwvlokjes op je foto scherp ziet, dan kun je het diafragma iets kleiner maken zodat de scherptediepte toeneemt.
Sluitertijd
Hoewel sneeuwvlokken lekker langzaam naar beneden lijken te dwarrelen, is het handig om een korte sluitertijd te gebruiken. Experimenteer hier een beetje mee, maar mijn ervaring is dat je deze het beste op minstens 1/1000e van een seconde kunt zetten. Je kunt natuurlijk wel een langere sluitertijd gebruiken als je juist voor het effect de sneeuw wat meer als streepjes wilt zien op de foto.
Scherpstellen
Bij het handmatig scherpstellen is het slim om de reliëfweergave van het scherpstelgebied aan te hebben staan in de instellingen van je camera (dit is niet op elke camera mogelijk) . Je ziet dan op je scherm of door je zoeker met een contrastkleur welk gebied precies scherpgesteld is. Als het goed is zie je, als je de camera op de sneeuwvlokken richt, enkele vlokken hiermee oplichten terwijl je aan de focusring van je lens draait. Heb je deze optie niet, probeer dan gewoon een aantal keer uit met verschillende focus.
Maak veel foto’s met verschillende instellingen
En die laatste tip is sowieso een goede: maak gewoon veel foto’s, met diverse instellingen. Stel scherp dichtbij, stel wat verder scherp, wissel in diafragma en sluitertijd, kies verschillende achtergronden. Je kunt sneeuwvlokken immers niet sturen, dus soms is het gewoon een kwestie van geduld voor ze goed voor je lens vallen.