Review: Benro Slim Travel statief (FSL09CN00, carbon)

Benro Slim Travel statief

Wil je meer uit je fotografie halen, dan is een statief al snel een noodzakelijk hulpmiddel. Fotograferen met lange(re) sluitertijd vereist immers dat je de camera ergens trillingsvrij kunt neerzetten. Voor fotograferen van een zonsondergang bij water bijvoorbeeld, of voor foto’s van watervallen, nachtfotografie, timelapses of om gewoon een goede compositie te kunnen maken. Aangezien ik mijn camera vaak op reis meeneem is het daarbij handig als deze zo lichtgewicht mogelijk is. Na een zoektocht naar een optimaal statief, kwam ik uit bij een carbon-variant van Benro. In deze review vertel ik je hoe deze tot nu toe bevalt.

Compact en draagbaar

Op lange wandelingen heb je al snel genoeg gewicht mee, daarom is een statief niet het eerste waar je aan denkt. Al helemaal niet als je ook nog eens een zware spiegelreflex- of systeemcamera meesjouwt. Voor mij weegt de wens om mooie en veelzijdige foto’s te kunnen maken echter zwaarder, waardoor ik de afgelopen vakantie toch een statief mee wilde nemen. Maar dan liefst wel een die niet al teveel weegt. Maximaal een kilo, zo compact mogelijk, eenvoudig in gebruik, én niet te duur. Een aluminium statief valt vanwege het gewicht dan al af, maar carbonstatieven zijn vaak weer wat prijziger. Uit mijn online zoektocht kwamen al snel twee kanshebbers, de Manfrotto Element Traveller van carbon of de Benro Slim Travel, ook van carbon. Het lezen van enkele productrecensies gaf uiteindelijk de doorslag om de Benro aan te schaffen. Hij is een fractie lichter dan de Manfrotto (1,07 kilo) en ik las goede ervaringen over de kwaliteit en stevigheid van de onderdelen. Naast het lichte gewicht is het statief ook compact: ingeklapt, in de meegeleverde draagtas, meet hij ongeveer 32-33 centimeter. Klein genoeg om helemaal in mijn dagrugzak van vijfendertig liter te passen of om snel aan de zijkant van een backpack te bevestigen. Het maximale gewicht dat het statief kan dragen is vier kilo. Ruim voldoende voor mijn Sony A7 III en vrijwel iedere standaardlens voor de Sony.

Vastzetten, sluitingen en balhoofd

Als je voor het eerst het statief gebruikt moet je er even op letten dat je de poten helemaal omklapt. Op die manier kun je ze namelijk vastzetten (in twee posities), door de plaatjes met de merknaam in te drukken. Het statief staat dan stevig met drie poten op de grond. Voor de sluitingen van de poten maakt dit statief gebruik van een draaisysteem, eigenlijk net zoals bij veel wandelstokken. Het voordeel hiervan is dat je ze binnen de kortste keren allemaal los hebt en het statief is dan ook binnen dertig seconden op te zetten. Dit draaisysteem bevalt me goed, alleen moet je er wel op letten dat de sluitingen echt stevig vastgedraaid zijn, anders schuift de poot zo weer in. Na een paar keer proberen voel je snel aan wanneer een poot goed vastgedraaid zit.

Het balhoofd is met een enkele draaiknop te bedienen, zowel horizontaal als verticaal. Het voordeel hiervan is dat je snel kunt wisselen van camerastandpunt. Een (voor mij klein) nadeel is dat je de horizontale draaiing niet afzonderlijk kunt bedienen, zodat het maken van naadloze panoramafoto’s wat lastiger wordt. Wil je dit wel, dan is de eerdergenoemde Manfrotto misschien een goed alternatief. Het balhoofd is overigens ook los te maken en in te wisselen voor een ander, zodat je er ook een met meer mogelijkheden op kunt zetten. De blauwe snelkoppelingsplaat voor de camera is ook gemakkelijk met een draaiknop los te halen. In de praktijk liet ik deze regelmatig op de camera zitten tijdens een fotosessie, zodat je hem ook snel weer op het statief kunt zetten.

Het statief is verder uitgerust met een kleine waterpas, deze zit onder de snelkoppelingsplaat. Je moet alles dus eerst waterpas instellen voordat je de camera op het statief plaatst. Zelf gebruik ik voornamelijk de waterpas die in mijn Sony A7 III zit, dus erg nodig was die op het statief voor mij niet. Qua stabiliteit viel de Benro me alles mee. Dat komt wellicht ook door de vrij geringe maximale hoogte van 130 centimeter. Om je camera en het statief nog stabieler te krijgen zit er onderaan het statief ook een haakje waaraan je contragewicht kunt hangen, zoals bijvoorbeeld je backpack.

Conclusie

Zoek je een compact, stabiel en lichtgewicht statief, dan is de Benro een prima keus. Erg veel ervaring met andere grote statieven heb ik niet, maar in de praktijk voegt de Benro Slim Travel voor mij veel toe en kan ik nu veel meer verschillende soorten foto’s maken dan voorheen. Een klein nadeel van deze statief is de lage maximale hoogte, van maximaal 130 centimeter. Daardoor krijg je bij lange fotosessies wat last van een stijve nek wanneer je veel moet instellen op je camera. Maak je gebruik van de app en draadloze verbinding van je camera, dan is dit al snel te overkomen omdat je dan veel minder op je camera zelf bezig bent. Ook kan het ontbreken van gescheiden instellen van verticale en horizontale bewegingen een minpunt zijn. Dit heeft echter wel weer als voordeel dat het statief sneller – met één draaibeweging – in alle hoeken in te stellen is. Qua prijs hoef je deze Benro niet te laten liggen, hij gaat momenteel voor rond de 150,- euro over de toonbank.

Abonneer je op de nieuwsbrief met gratis fotografietips

Martijn

Geschreven door

Bonjour! Ik ben Martijn. Al jarenlang maak ik foto's, onder meer voor mijn reisblog Frankrijk Puur. Op Photographe deel ik al mijn tips en mooiste foto's ter inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *