Zeven tips voor herfstfotografie

De herfst is misschien wel het mooiste jaargetijde om er met de camera op uit te trekken. Maar hoe leg je al die fascinerende herfstkleuren nu het beste vast? Om je te inspireren geef ik je in deze blog zeven originele ideeën van dingen om op de foto te zetten tijdens de herfst.

Bomen van onderaf

In het bos zijn in de herfst de mooiste kleuren te ontdekken. Richt je camera ook eens helemaal omhoog, waar de groene, gele en rode bladeren een mooi contrast vormen met de blauwe lucht. Dit werkt goed met kaarsrechte stammen, maar juist ook een kromme stam kan een mooie plaat opleveren.

Spelen met de zon en herfstbladeren

De grond ligt in de herfst bezaaid met bont gekleurde bladeren. Daar kun je leuke dingen mee doen voor je camera. Houd ze in de lucht, zoek een mooie achtergrond uit en probeer de zon net langs de rand van het blad in beeld te krijgen. Bij een wat hoger diafragmagetal krijg je dan een mooi sterretje op de foto, naast je blad. Ook de nerven van het blad komen dan mooi uit.

Stadsgezichten met herfstkleuren

Je hoeft niet per se de natuur in om van de herfstkleuren te genieten. Ook midden in steden en dorpen vind je de herfst vaak op verrassende wijze terug. De herfstkleuren vormen een fraai contrast met de stenen van gebouwen. Richt je camera eens voornamelijk op de bomen in plaats van op de architectuur en je gaat heel anders naar een stad kijken.

Paddestoelen

De herfst is hét seizoen voor paddestoelen. Maak een mooie close-up van een of meerdere paddestoelen. Ga je als het een beetje vochtig of nevelig is, dan glimmen de paddestoelen extra mooi. Je hoeft er niet eens voor het bos in, ook in je eigen wijk zijn er op de meest verrassende plekken paddestoelen te ontdekken.

Drijvend herfstblaadje op het water

Woon je in de buurt van water dan is dit ook een mooi perspectief. Leg een mooi blaadje in een sloot, beek, vijver of meertje, en fotografeer recht van boven, bijvoorbeeld met een laag diafragmagetal. Het blaadje springt dan mooi naar voren in beeld.

Hoop bladeren

Ook als vrijwel alle bladeren al van de bomen af zijn, laat in de herfst, blijft het bos een magische plek. Kijk eens wat meer naar de grond, en fotografeer bijzondere vormen die onder de hopen met bladeren tevoorschijn komen.

Bospaadjes

Altijd erg fotogeniek: bospaadjes die door het bos kronkelen of in de verte in het bos verdwijnen op de foto zetten. Aan weerskanten bomen in alle herfstkleuren, het pad bedekt met bont gekleurde blaadjes. Probeer eens verschillende standpunten en perspectieven uit om tot mooie resultaten te komen.

Abonneer je op de nieuwsbrief met gratis fotografietips

Martijn

Geschreven door

Bonjour! Ik ben Martijn. Al jarenlang maak ik foto's, onder meer voor mijn reisblog Frankrijk Puur. Op Photographe deel ik al mijn tips en mooiste foto's ter inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *