Foto’s bewerken op je smartphone met een (gratis) app

Foto’s bewerk ik bij voorkeur met Lightroom Classic op m’n iMac of Macbook. Maar soms kan het gebeuren dat je onderweg bent en even snel een foto wilt bewerken om bijvoorbeeld op Instagram of Facebook te plaatsen. Dan zijn er een aantal handige apps voor fotobewerking waarmee je ook op je smartphone goed uit de voeten kunt.

Lightroom

Lightroom wordt op de computer naast Photoshop het meest gebruikt door fotografen en creatievelingen voor het bewerken van foto’s. Voor de computerversie van Lightroom heb je een abonnement nodig. Om de smartphoneversie van Lightroom te gebruiken heb je geen abonnement nodig. Wel moet je een account bij Adobe hebben en ontbreken enkele (niet-essentiële) functies in de gratis versie. Je kunt bijvoorbeeld geen externe RAW-bestanden importeren zonder abonnement.

De app van Lightroom gebruik ik met name als ik foto’s op reis snel wil bewerken voor social media en ik m’n laptop niet bij me heb. Verder ook voor foto’s die ik met m’n telefoon heb genomen. Tip, gebruik de ingebouwde camera van de Lightroom-app, hiermee kun je namelijk foto’s maken in het zogenaamde DNG-formaat, Adobes versie van RAW waarbij meer details worden opgeslagen bij het maken van een foto dan als je die foto met de standaard app van je smartphone maakt. Je kunt dan wat verder gaan in het bewerken zonder dat je foto bijvoorbeeld veel ruis krijgt.

Foto’s bewerken met Lightroom gaat heel eenvoudig, er zijn diverse instellingen waarmee je je foto kunt aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld hooglichten en schaduwen wijzigen, nevel verwijderen, en nog veel meer van de opties die je ook op de pc-versie van Lightroom vindt. Elementen toevoegen, zelf tekenen of iets dergelijks is net als bij de pc-versie niet mogelijk met Lightroom, daar heb je andere software voor nodig.

De Lightroom-app wordt ook veelgebruikt vanwege de presets, deze door andere fotografen gemaakte voorinstellingen (gratis en betaald) kun je namelijk heel eenvoudig importeren in de app en daardoor je foto met een druk op de knop een andere look geven.

Snapseed

Snapseed werd in 2012 overgenomen door Google en is eigenlijk goed vergelijkbaar met Lightroom voor wat betreft de functies. Je kunt bij deze app nog wat meer gebruik maken van allerlei handige voorinstellingen waarmee je snel je foto’s kunt verbeteren en een leuke mogelijkheid is om foto’s met dubbele belichting over elkaar heen te plakken. Ook kun je heel eenvoudig tekst toevoegen in diverse opmaak en lettertypes. Handig om bijvoorbeeld voor je stories op Instagram te gebruiken.

PicsArt

Wil je echt helemaal je creativiteit de vrije loop laten, dan kun je onder andere terecht bij PicsArt. Met behulp van allerlei filters en effecten vorm je je oorspronkelijke foto om tot een waar schilderij, modern, abstract of juist realistisch. Met de gratis versie kom je vaak al een eind, voor meer functies moet je een abonnement afsluiten (waar je wel iets te vaak doorheen moet klikken als je alleen de gratis versie probeert).

Abonneer je op de nieuwsbrief met gratis fotografietips

Martijn

Geschreven door

Bonjour! Ik ben Martijn. Al jarenlang maak ik foto's, onder meer voor mijn reisblog Frankrijk Puur. Op Photographe deel ik al mijn tips en mooiste foto's ter inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *