Foto’s aan elkaar plakken met Lightroom

Étangs de Fontargente

Soms is een uitzicht te overweldigend om alles in één foto te vatten. Of misschien heb je geen groothoek-lens in je bezit of meegenomen tijdens een wandeling, en wil je toch een foto met groothoek-ervaring. Gelukkig hoef je het uitzicht dan niet aan je voorbij te laten gaan. Maak simpelweg meerdere foto’s naast of onder elkaar en plak ze later op je computer aan elkaar vast.

Voor het samenvoegen van foto’s, ook wel stitchen genoemd, bestaan diverse oplossingen. Er zijn speciale programma’s voor, maar in sommige beeldbewerkingsprogramma’s zit de functie ook ingebouwd. Dat is het geval met Adobe Lightroom. In deze blog laat ik je kort en effectief zien hoe je foto’s aan elkaar plakt met Lightroom.

Wat voor soort foto’s kun je aan elkaar plakken? In principe veel verschillende soorten. De enige vereiste is dat ze overlappend beeld hebben. Voor het beste effect is het handig om de foto’s met behulp van een statief te maken en kort na elkaar, zodat weersomstandigheden (wolken en lichtval) niet teveel veranderen per foto. Maar de foto’s voor het voorbeeld in deze blog heb ik gewoon uit de hand geschoten, en redelijk losjes.

Stappenplan

  • Selecteer de foto’s die je wilt samenvoegen.
  • Kies in het menu Foto -> Foto samenvoegen -> Panorama
  • In dit geval kies ik vervolgens voor een cilindrische projectie en laat ik het vakje ‘automatisch uitsnijden’ uit. Dit kun je later beter zelf doen, omdat je dan volledig controle hebt over welk gedeelte van de foto je wilt wegsnijden.
  • Klik vervolgens op ‘Samenvoegen’ en Lightroom gaat voor je aan de slag.
  • Selecteer met de uitsnijtool het vlak van de panoramafoto en maak er een mooi geheel van.

Abonneer je op de nieuwsbrief met gratis fotografietips

Martijn

Geschreven door

Bonjour! Ik ben Martijn. Al jarenlang maak ik foto's, onder meer voor mijn reisblog Frankrijk Puur. Op Photographe deel ik al mijn tips en mooiste foto's ter inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *