Reisfotografie: welke camera neem je mee op reis?

Welke camera voor reisfotografie?

Reizen en foto’s maken zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik maak foto’s, omdat ik graag reis, en ik reis onder meer omdat ik graag foto’s maak. Sinds 2008 ben ik steeds een beetje serieuzer bezig met fotografie en in de loop der jaren heb ik aardig wat verschillende camera’s en systemen uitgeprobeerd, elk met z’n eigen voor- en nadelen. In deze blog lees je welke camera’s en lenzen ik heb gehad, en de redenen waarom ze volgens mij goed, of minder goed geschikt zijn voor reisfotografie.

Op reis met een spiegelreflex (SLR)

Mijn eerste camera was een Canon 450d. Daarbij had ik een standaard kitlens (18-55mm), die ik niet veel later inwisselde voor de 18-200mm. Met die laatste was het totaalgewicht van de camera meer dan een kilo, en hij nam behoorlijk wat ruimte in. Eind 2016 stapte ik over op de 80d van Canon, voornamelijk omdat ik in dat jaar wat meer aandacht ging besteden aan de fotografie op mijn in 2014 begonnen reisblog Frankrijk Puur. Een betere sensor, uitklapbaar scherm en wifi, gaven voor mij de doorslag om te upgraden. De camera was wel weer een stukje zwaarder. Redenen om over te stappen op een ander merk, of op een professionelere fullframe camera had ik niet echt. Van die laatste zou het gewicht me nog meer parten gaan spelen, en bij overstappen op een ander systeem zag ik weer andere nadelen. Zo waren in die tijd de systeemcamera’s nog beduidend minder goed dan spiegelreflex.

Wat waren voor mij de voor- en nadelen van het reizen met een spiegelreflex? Het grootste voordeel was de lange duur van de accu. Ik kon gerust een week op reis met slechts een of soms twee batterijen. Vooral de 450d ging erg lang mee. Qua beeldkwaliteit was het goed genoeg voor een reisblog, en ook goed genoeg om het fotograferen uitdagend te houden. Als ik erop terugkijk was mijn leercurve in die tijd niet zo steil, ik was meer bezig met het reizen en het opstarten van een reisblog zelf dan met het erg veel aandacht besteden aan het verbeteren van mijn fotografie. Het nadeel van een spiegelreflex voor reisfotografie is het relatief grote gewicht, zeker als je er wat betere lenzen voor gaat kopen, en al helemaal als je voor een fullframe spiegelreflex gaat. Wanneer je bijvoorbeeld een zware huttentocht gaat lopen in de bergen kan het gewicht van een spiegelreflex je tegenhouden om de camera mee te nemen. Ik heb hem daarom zelf in totaal twee keer niet meegenomen en alles met een iPhone gefotografeerd, maar over het algemeen neem ik mijn camera en lens (of lenzen) wel mee tijdens meerdaagse wandelingen, hoeveel ze ook wegen.

Plus en min voor reisfotografie

 • Spiegelreflex heeft verreweg de langste accuduur van alle camera’s
 • In combinatie met de juiste lens kun je topfoto’s maken
 • Vooral de wat oudere modellen staan bekend om stevigheid en betrouwbaarheid
 • Veel verschillende soorten lenzen voor te koop, ook tweedehands
 • Veel gewicht, niet ideaal voor bijvoorbeeld lange hikes of backpacken
 • De beste camera’s (fullframe spiegelreflexen) zijn erg duur en worden relatief steeds duurder

Topmerken: Canon, Nikon. Te koop bij onder meer CameraNu.nl en Bol.com.

Op reis met een Micro Four Thirds systeemcamera

Door onoplettendheid kreeg mijn 80d eind 2018 waterschade, wat niet meer gerepareerd kon worden. Het werd dus tijd om na te denken over iets anders. Gelukkig kreeg ik nog wat terug van de verzekering en ik besloot me eens te verdiepen in andere systemen, die wellicht beter geschikt zouden zijn voor reisfotografie. Zo kwam ik bij het Micro Four Thirds-systeem uit. En wel bij de Panasonic GX9, een lichtgewicht camera die hoogwaardige beelden oplevert. Qua beeldkwaliteit zat die niet ver van de 80d af, maar ik kon er bij eenzelfde gewicht veel meer kanten mee op door meerdere lenzen mee te nemen. Ik kocht er een groothoek zoomlens bij, de 8-18mm, en een veelzijdige 14-140mm, en een jaartje later ook nog de 12-60mm. In de praktijk gebruikte ik het meest de 8-18mm en daarna de 12-60mm. De 14-140mm nam ik alleen mee als ik wist dat ik ook veel zou willen inzoomen. De beeldkwaliteit en lichtsterkte daarvan was wat minder dan de 12-60mm, die 2.8 tot 4.0 diafragma had.

De veelzijdigheid van het MFT-systeem bracht me veel plezier en daardoor ging ik me ook meer verdiepen in de technische aspecten van het fotograferen. Ook het gewicht was een groot voordeel, zelfs met alledrie de lenzen was het totaal van mijn camera-uitrusting nog geen anderhalve kilo, waar dat met een spiegelreflex misschien wel het dubbele zou zijn met vergelijkbare lenzen. De accuduur van de GX9 is eveneens indrukwekkend voor een systeemcamera, zeker met de power save modus. Ik kon er bij normaal gebruik makkelijk een paar dagen mee doen. Voor enthousiaste amateurfotografen die mooie reisfoto’s willen maken kan ik het MFT-systeem en de Panasonic-camera’s in het bijzonder erg aanraden. Door het lichte gewicht van de lenzen kun je veel verschillende soorten foto’s maken tijdens je reizen, van weidse panorama’s tot haarscherpe portretten. Het beeldformaat van 4/3 is ook interessant voor reisfoto’s, omdat je zo voor je gevoel meer beeld op je foto hebt. Het nadeel is dat je in de praktijk wel regelmatig aan het wisselen bent van lens, of je moet tevreden zijn met het gezichtsveld van bijvoorbeeld een enkele 12-60mm.

Plus en min voor reisfotografie

 • Meestal lichtgewicht en vrij compacte camera’s
 • Beste verhouding tussen kwaliteit van foto’s en draagbaarheid
 • Ideaal voor allround reisfotografie, straatfotografie
 • Veel verschillende lenzen beschikbaar
 • Betaalbaarheid van camera’s en lenzen
 • Relatief kleine sensor, minder geschikt voor veeleisende fotograaf

Topmerken: Panasonic en Olympus. Te koop bij onder meer CameraNu.nl en Bol.com.

Op reis met een fullframe systeemcamera

Dat laatste nadeel, het vele wisselen van lens, was voor mij een reden om na twee jaar met de Panasonic te hebben gefotografeerd weer eens verder te kijken. Een andere reden was dat ik wat beeldkwaliteit betreft (onder andere dynamisch bereik) de stap omhoog wilde maken. Inmiddels zijn systeemcamera’s in kwaliteit gegroeid en de toptoestellen veel betaalbaarder geworden. Dat gold in 2020 ook voor de Sony A7 III, die in 2018 op de markt kwam en nog steeds meer dan genoeg meekan met de nieuwste fullframe toptoestellen van bijvoorbeeld Canon en Nikon. Daardoor kon ik een flinke stap in kwaliteit omhoog ten opzichte van de Panasonic, tegen niet eens zo heel veel meer kosten. Omdat ik genoeg had van het vele wisselen tussen lenzen en de zoomcapaciteit van mijn vorige lenzen in de praktijk niet zoveel gebruikte, besloot ik me in mijn fotografie uit te dagen en voor een prime-lens te gaan. De 35mm f/1.4 van Sony, een van de beste lenzen die er wat lichtsterkte en brandpuntafstand voor mijn camera te krijgen is als je foto’s wilt maken waar je een verhaal mee kunt vertellen (storytelling). Natuurlijk kon ik weer voor een zoomlens gaan, maar die zijn wat beeldkwaliteit en diafragma betreft altijd een compromis.

De combinatie waar ik nu mee fotografeer, de Sony A7 III en de 35mm lens, heeft voor mij een aantal voordelen. De camera zelf biedt op dit moment nog steeds een van de langste accuduren van alle fullframe systeemcamera’s. En dat is heel handig voor wat betreft reisfotografie. Ik hoef hem bij normaal gebruik gemiddeld een keer per twee à drie dagen op te laden, en dat kan ook nog eens heel eenvoudig via de usb-poort. Ideaal als je op reis toch al een flinke powerbank meeneemt.

De lens stelt me bovendien in staat om allerlei soorten foto’s te maken, met dank aan de veelzijdige grootte van het gezichtsveld en het grote maximale diafragma van f/1,4. Dat levert een mooie scheiding van onderwerp en achtergrond op en bij close-ups en portretten prachtige zachte bokeh. Wat beeldkwaliteit betreft doet de Sony A7 III niet onder voor de dit jaar uitgebrachte fullframe systeemcamera’s van Canon en Nikon.

Het nadeel van deze combinatie is dat het toch wel weer wat aan de zware kant wordt, in totaal ruim twaalfhonderd gram. En ik kan niet uitsluiten dat ik in de toekomst ook nog eens een extra lens erbij wil, bijvoorbeeld een groothoek of toch een zoomlens (zoals een 24mm of een 24-105mm). Maar met deze combinatie als basis voor mijn reisfotografie zit ik voorlopig goed.

Plus en min voor reisfotografie

 • Relatief lichtgewicht, in vergelijking met fullframe spiegelreflex
 • Goedkoper dan fullframe spiegelreflex en vergelijkbaar in kwaliteit van foto’s
 • Grote sensor, dus ook geschikt voor professionele of veeleisende fotograaf
 • De toplenzen (lichtsterke primes) voor fullframe zijn relatief zwaar
 • De accuduur is minder lang in vergelijking met spiegelreflex.

Topmerken: Sony, Canon, Nikon. Te koop bij onder meer CameraNu.nl en Bol.com.

Op reis met een compactcamera

Niet alleen spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s worden steeds beter, ook compactcamera’s gaan in kwaliteit vooruit. Voordat ik overstapte op spiegelreflex had ik een compacte camera van Samsung waarmee ik op reis fotografeerde. En daarna heb ik er vaak over gedacht om een nieuwe kleine camera te kopen, voor die momenten dat ik eigenlijk geen zware camera mee wil nemen maar wel mooie foto’s wil maken als ik toevallig een leuk onderwerp tegenkom. De beste camera van een fotograaf is immers de camera die je bij je hebt.

Als je vooral reisfoto’s wilt maken om op klein formaat fotopapier af te drukken, voor social media, of als klein formaat op een website, dan kan een kleine compactcamera zeker de moeite waard zijn. Ze zijn in kwaliteit nog altijd beter dan een gemiddelde smartphone, omdat de sensor over het algemeen een stukje groter is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de compactcamera’s van Panasonic of Sony. Het grote voordeel van een compactcamera is het lage gewicht. Wil je zeer licht reizen en wel mooie foto’s maken, dan is dit de optimale manier. Je mist de veelzijdigheid en beeldkwaliteit van verwisselbare lenzen, maar krijgt er veel gemak voor terug.

Plus en min voor reisfotografie

 • Klein en lichtgewicht, steek je makkelijk in je jaszak
 • Je kunt onopvallend foto’s maken, ideaal voor straatfotografie
 • De meeste hebben geen zoeker
 • Sensor is meestal klein, dus veel kans op ruis in slechte omstandigheden.
 • Geen verwisselbare lenzen

Topmerken: Canon, Panasonic, Sony, Fujifilm, Leica. Te koop bij onder meer CameraNu.nl en Bol.com.

Op reis met een smartphone

De hedendaagse smartphones hebben camera’s die in goede omstandigheden niet onderdoen voor een compactcamera, of zelfs voor systeemcamera’s van een aantal jaar geleden. Denk dan vooral aan foto’s bij veel licht, want zodra het donkerder wordt kunnen de sensoren een stuk minder aan. Tijdens een huttentocht in de Italiaanse Dolomieten nam ik bijvoorbeeld een keer alleen mijn iPhone 6(!) mee, en van die foto’s heb ik een prachtig fotoboek in groot formaat kunnen maken met over het algemeen scherpe en heldere foto’s. Het kan dus zeker, maar de omstandigheden moeten optimaal zijn. Ook de LG G8s die ik momenteel heb, levert prima foto’s op, met name buiten in de zon. Mijn smartphone is voor reisfotografie echter wel de laatste keus, omdat ik meer met mijn foto’s doe dan ze in een plakboek plakken. Denk aan werk verkopen via Werk aan de Muur, foto’s op groot formaat op mijn websites zetten, of foto’s croppen om details uit te vergroten. En in dat geval schiet een smartphonecamera al snel te kort. Het grote voordeel van de camera van je smartphone: je hebt hem vrijwel altijd toch al bij je.

Plus en min voor reisfotografie

 • Lichtgewicht en compact
 • Je hebt je smartphone toch al bij je
 • Kleine sensor, dus snel ruis op de foto
 • Manuele instellingen zitten ver weg of vereisen speciale app
 • Eigenlijk alleen geschikt voor plaatsing op social media of kleine afdrukken voor eigen gebruik

Topmerken: Apple, Samsung, Google, Huawei, Oppo. Te koop bij onder meer Bol.com.

Abonneer je op de nieuwsbrief met gratis fotografietips

Martijn

Geschreven door

Bonjour! Ik ben Martijn. Al jarenlang maak ik foto's, onder meer voor mijn reisblog Frankrijk Puur. Op Photographe deel ik al mijn tips en mooiste foto's ter inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *